Volem

respostes

Independència

Des que va començar el procés, les entitats i els partits independentistes han esgrimit nombrosos arguments a favor d’una Catalunya independent. Arguments que es poden resumir en un de sol –amb un estat propi Catalunya no patiria l’actual espoli fiscal, disposaria de molts més recursos i seria competitiva internacionalment, tant que podria garantir un notable estat del benestar–, però que també es poden desglossar en molts.

MIQUEL RIERA  BARCELONA

 

 

Que no sabeu com es fa la independència? Doncs disputant el poder

La independència es fa disputant el poder a l’estat del qual t’independitzes. Perquè la independència no és una qüestió de legalitat sinó d’efectivitat. 

Vicent Partal

Recuperarem l’estat propi que ens van arrabassar fa 300 anys

Amb la caiguda de Barcelona, l’11 de setembre del 1714, Catalunya va perdre les seves institucions de govern que havia mantingut des de l’època medieval. L’any 1716, amb el Decret de Nova Planta, el rei Borbó Felip V les anul·lava legalment i sotmetia Catalunya a les lleis del poder central. Des de llavors, els catalans només hem gaudit d’autogovern –limitat sempre per les lleis espanyoles– durant la Segona República i des del 1977, quan es va reinstaurar la Generalitat.

Perquè tenim dret a decidir el nostre futur segons el dret internacional

Com a nació històrica, Catalunya té dret a l’autodeterminació i a constituir-se en estat propi, segons la Carta de les Nacions Unides del 1951.

Viurem en un estat on cap tribunal podrà tombar el que han votat els ciutadans

La sobirania resideix en el poble, diu la Constitució Espanyola, però això no va ser així en el cas de l’Estatut d’Autonomia de l’any 2006, que el Tribunal Constitucional espanyol va destrossar malgrat haver estat aprovat pel Parlament de Catalunya, pel Congrés i en referèndum. Una Catalunya independent ben segur que serà molt més respectuosa amb les decisions dels seus ciutadans. De fet, és el que passa en totes les democràcies avançades.

Tindrem les eines per garantir el progrés de Catalunya sense els condicionants polítics i econòmics del lligam amb Espanya

Amb un estat propi, Catalunya podrà disposar de tots els importants recursos que genera i decidir on els inverteix sense estar condicionada i encotillada per les lleis espanyoles i per les decisions polítiques arbitràries que dicten els governs de Madrid.

El català tindrà tota la protecció i promoció que es mereix

Sempre s’ha considerat que amb un estat al darrere, el català tindrà més protecció i promoció que ara mateix, quan, sovint, l’Estat Espanyol, amb múltiples lleis i normatives, hi juga en contra.

Perquè després d’una llarga lluita ens ho mereixem com ningú

Per poder garantir unes pensions dignes. Perquè els nostres fills decideixin lliurement si marxen a treballar fora i no forçats per la situació del país. Per poder debatre tot i sense amenaces de l’Estat al Parlament de Catalunya.
Tindrem la gran ocasió de debatre un nou marc constitucional. Per què així podrem combatre millor el canvi climàtic. Perquè tindrem un estat totalment compromès amb els drets individuals i col·lectius

Director de VilaWeb

Vicent Partal

Crec que tothom té el dret d’una vida digna, que vol dir sense por. Ací i a qualsevol part del món. Sempre dic allò que pense i n’assumesc les conseqüències.

reconeixements

VilaWeb és un diari independent creat l’any 1995. És el primer i principal diari electrònic en català. Actualment, és també el degà dels diaris digitals a Europa.

VilaWeb ha aprovat una declaració que vol ressumir els principis editorials del diari. És aquesta:

‘VilaWeb existeix per a donar veu a la gent dels Països Catalans, amb la voluntat de servir d’instrument de control del poder, des de la defensa dels valors progressistes, lluitant pel bé comú, per la llengua catalana, per la llibertat i la cultura.

Els nostres principis són l’honestedat periodística, la integritat, la independència editorial, el pluralisme en les opinions, el coratge per a plantar cara a l’autoritarisme i a qualsevol intent de censura o opressió, la responsabilitat social i el respecte als lectors, que considerem que tenen el dret de rebre, amb la màxima qualitat i elegància, la millor versió que es pugui obtenir de tot allò que passa al país i al món.

Opinió

“La gent ha de saber que hi ha més exiliats anònims”

Lluís Puig

Tinc un joc de les claus de casa, i penso portar-les a la butxaca i fer girar el pany de la porta de casa, que fa molts anys que no ho he fet. És el primer que faré.” Lluís Puig (Terrassa, 1959) veu més a prop la tornada de l’exili. I, per més que s’obliga a pensar que encara no hi ha res segur, que la llei d’amnistia encara no s’ha aprovat definitivament, que té el record ben viu del desengany de la reforma de la malversació, no pot evitar d’imaginar el moment que desfarà el camí que el portarà fins al barri de Ca n’Aurell de Terrassa.
Foto i text VilaWeb.

Joan-Lluís lluís

A “Balla amb Babel” parlo de la Bíblia com a punt d’arrencada, però sobretot parlo d’ara. I dels que volen matar la llengua catalana, i de com ho fan. I de la bellesa, d’abans, ara i sempre, de totes les llengües.

Foto VilaWeb.

«Costarà tornar a confiar en els partits independentistes»

Ha quedat clar com reprimeix l'Estat si no s'aconsegueix la independència, però no què passarà si es fa. "L'1-O vam estar molt amunt i la repressió ens ha fet anar molt avall".

Dolors Feliu

Tot està per fer i ens fem preguntes...

La Comissió de Justícia del congrés espanyol ha aprovat el nou text de la llei d’amnistia